Hol és hány helyen beszélnek spanyol nyelven a világon?

Spanyol nyelvet tanulsz, mert a trendek szerint néhány év múlva a második legtöbb és a legnépszerűbb nyelv lesz a világon. Tudod, hogy hány féle spanyol nyelv létezik? Tudtad, hogy Spanyolországban is több nyelven beszélnek? Összesen vajon hány helyen beszélnek spanyolul a világon? Ennek próbálunk utána menni.

Egy korábbi blog bejegyzésünkben arról írtunk, hogy hányan beszélik a világon spanyol nyelvet, most az kerül terítékre, hogy hol beszélik és mik az egyes helyek, országok között a különbségek.

Kiutazol Spanyolországba, Barcelonába a frissen szerzett, itthon tanult spanyol nyelvtudásoddal, belépsz egy közértbe és azt tapasztalod, hogy egy szót sem értesz abból, amit beszélnek. Olyan, mintha egy másik országban lennél. Nem a spanyolt beszélik másként, hanem más nyelven beszélnek. Katalóniában vagy. Ez Spanyolország egyik tartománya. Itt is beszélnek spanyolul, mert ez az ország hivatalos nyelve, de sokkal inkább szólalnak meg katalánul. Végtelenül büszkék és hagyományőrzőek a saját nyelvükkel kapcsolatban, ezért az önállóságra való törekvésük miatt néha még spanyolul sem hajlandóak megszólalni.

Pontosan hány nyelven beszélnek Spanyolországban?

Ahogy az előbb olvashattad, még Spanyolországon belül sem egyértelmű, hogy hogyan beszélnek, de nézzük, hogy pontosan hány féle nyelven beszélnek az országban.

A hivatalos nyelv, a kasztíliaicastellano„, vagy ahogy mi mondjuk, a spanyol-spanyol. Ezt az egész országban beszélik, így Barcelonában is, ez az ország hivatalos nyelve. Ezen kívül vannak tartományok, ahol a saját nyelvüket beszélik. Ilyenek például a katalán, a baszk, galicai.
Ezen kívül vannak más regionális nyelvek és dialektusok, de ezek a felsorolt nyelv a legjelentősebbek.

Ezért tanulj: Tudtad, hogy összesen 21 országban beszélik a spanyolul nyelvet a világon?

Ahogyan a történelemből ismerjük, Kolumbusz 1492-ben kötött ki Amerika partjainál, abban a hitben, hogy elérte Indiát. Az azóta eltelt, több mint 500 év alatt a spanyol nyelv annyira elterjedt a közép és dél-amerikai földrészen, valamint a spanyol gyarmatokon, hogy ma már a 2. legnépszerűbb nyelv a világon.
Összesen 21 országban beszélhetsz spanyolul, mondom, hogy mik ezek:

 1. Spanyolország: Hivatalos nyelv.
 2. Mexikó: Hivatalos nyelv.
 3. Kolumbia: Hivatalos nyelv.
 4. Argentína: Hivatalos nyelv.
 5. Peru: Hivatalos nyelv.
 6. Venezuela: Hivatalos nyelv.
 7. Chile: Hivatalos nyelv.
 8. Ecuador: Hivatalos nyelv.
 9. Guatemala: Hivatalos nyelv.
 10. Kuba: Hivatalos nyelv.
 11. Bolívia: Hivatalos nyelv.
 12. Dominikai Köztársaság: Hivatalos nyelv.
 13. Honduras: Hivatalos nyelv.
 14. Paraguay: Hivatalos nyelv.
 15. El Salvador: Hivatalos nyelv.
 16. Nicaragua: Hivatalos nyelv.
 17. Costa Rica: Hivatalos nyelv.
 18. Portó Rico: Nemzetközi szinten elismert, de nem saját állam, tehát nincs hivatalos nyelv státusza.
 19. Spanyol Virgin-szigetek: Nemzetközi szinten elismert, de nem saját állam, tehát nincs hivatalos nyelv státusza.
 20. Egyesült Államok: A spanyol nem hivatalos második nyelv, de számos spanyolajkú közösségben a gyakorlatban is fontos szerepet játszik.
 21. Fülöp-szigetek: Bár a spanyol itt már nem hivatalos nyelv, de egykor a gyarmati időkben igen elterjedt volt.

Ezeken kívül a spanyol az egyik fontos globális nyelv, és sok más országban is beszélik kisebb közösségekben vagy mint második nyelvet.

Ahány ország, annyi féle spanyol nyelv

Mi itt az Online Spanyol oldalunkon a spanyol-spanyolt tanítjuk. Ezt minden országban érteni fogják még akkor is, ha az adott országban más szót használnak. Ez az angol nyelvvel is így van. Teljesen más kiejtéssel és szókinccsel beszélnek Nagy-Britániában, az USA-ban, Kanadában és Ausztráliában. Így van ez a spanyol nyelvvel is.

Ember legyen a talpán, aki az iskolában frissen megtanult spanyol tudásával megérti a kubaiak hadarását, vagy az argentínok elharapott szavait. A kiejtésen kívül azt is meg kell szoknod, hogy rengeteg olyan szó van, amit a különböző országokban másknét használnak. Sokszor még csak nem is hasonlítanak egymásra. Mutatok egy példát: hogyan mondjuk spanyolul, hogy pincér?

 1. Spanyolország és Kuba: „camarero” – Ez a legáltalánosabb kifejezés a pincérek számára Spanyolországban.
 2. Mexikó és Kolumbia: „mesero” – Ez a leggyakoribb szó a pincérekre Mexikóban.
 3. Argentína és Peru: „mozo” – Argentínában gyakran használják ezt a kifejezést a pincérekre
 4. Chile: „Garzón” – A chilei pincérekre a „garzón” szó használatos

Hogyan mondják spanyolul? – Spanyolország / Kolumbia / Mexikó / Argentína

Az alábbi videóban a szavak használatának eltérését láthatod és hallhatod.

Az Online Spanyolban a kasztíliai spanyol nyelvet tanítjuk

Remélem, hogy ebben a cikkünkben sikerült egy picit megvilágítanom, hogy összesen hány féle spanyol nyelv, hány féle spanyol dialektus, hány féle kiejtés, szóhasználat létezik, néha még az alapvető nyelvtanban is vannak különbségek.

Mi azért tanítjuk a spanyol-spanyolt, mert azt mindenhol érteni fogják. Ha egy adott országban több időt fogsz eltölteni, akkor meg fogod ismerni ezeket a helyi sajátosságokat. Nem kell megijedni ezektől, érteni fognak, maximum azonnal tudni fogják, hogy hol tanultál spanyolul.

Ha felkészültél a spanyol nyelv tanulására, akkor csatlakozz a tanulóinkhoz!
Ha még csak ismerkedsz a spanyol nyelvvel, vagy időhiánnyal küzdesz, akkor iratkozz fel a Spanyol Percek heti anyagainkra!

Írj üzenetet! / Szólj hozzá!