Spanyolul tanulnék, de nincs rá időm!

Nem tudod, hogy hová sűrítsd be a spanyoltanulást? Te is időzavarral küzdesz? Futsz egész nap és úgy érzed, hogy semmire nem elég a nap 24 órája? Spanyolul tanulnál, de nincs rá időd? Ebben szeretnénk segíteni ezzel az írással!

Hányszor, de hányszor jönnek szembe ezek a mondatok!

Spanyoloznék, imádom a nyelvet, járnék spanyolórára, elkezdeném a spanyol tanfolyamot, de nem lehet, mert nem fér bele az időbeosztásomba. Nincs rá időm, nincs szabadidőm, így is teljesen el vagyok havazva. Család, munka, edzés, még több munka, egyéb elfoglaltságok, egész nap rohanok és egy percem sincs. Sosem érem utol magam. Pedig annyira tetszik ez a nyelv, imádom ezt a kultúrát, tényleg szívesen tanulnék spanyolul.

Van egy jó és egy rossz hírem! Melyikkel kezdjem? – A jóval!
A jó hírem az, hogy van rá időd, csak még nem tudsz róla. Mindjárt megmutatom, hogyan lesz időd rá.
A rossz hírem az, hogy nem megfelelő a feladatmenedzselésed – úh, milyen csúnya szó volt ez – miatt érzed úgy hogy semmire nincs időd.

Modern, felgyorsult világunkban rengeteget lehet hallani az időmenedzselésről. Ez egy hibás fogalom, az időt nem lehet menedzselni. Mindenkinek 24 órából áll egy napja, 60 percből egy órája, és 60 másodpercből egy perce. Ezt nem lehet menedzselni, alakítgatni, tologatni, megváltoztatni. Nem az idődet kell menedzselned, hanem a tevékenységeidet, a feladataidat.

Lehet, hogy túl sokat vállaltál magadra? Mindegyik annyira fontos, mint gondolod?

Időd 80%-ában tanulhatnál spanyolul

Ez így ebben a formában elég túlzó, de olvasd el az alábbiakat és megérted, hogy miért írtam.

Hallottál már a Pareto elvről? Vilfredo Pareto olasz közgazdász alkotta meg 1908-ban a Pareto-elvet, amit azóta rengeteg területen lehetett alkalmazni. A Pareto-elv 80/20-as szabálya a feladatmenedzselésre alkalmazva kimondja, hogy tevékenységeid mindössze 20%-a hozza az eredményeid 80%-át.
Ez első hallásra hihetetlennek tűnik, de igaz, akár elhiszed, akár nem. Ha csak azzal a 20%-al foglalkoznál, ami az eredményeidet hozza, akkor egy csomó időd felszabadulna. Az egymillió forintos kérdés az, hogy – melyik az a 20% és hogyan szabadulj meg a felesleges 80%-tól.

Minden munkahelyen, minden feladatvégzés közben vannak kiegészítő tevékenységek, amik nem hoznak semmi eredményt. Ott van a cigiszünet, a kávészünet, a pisiszünet, az ebédszünet, egy kis facebookozás, egy kis adminisztráció, egy kis beszélgetés, pletykálás a kollégákkal, utazás a munkahelyre, utazás haza, utazás munka közben (akinek olyan a munkája)…stb, és a végén kiderül, hogy a munkára szánt idődből a konkrét, eredményt hozó tevékenységed tényleg csak 20% volt.
Ezért fájjon a főnököd feje, de ez bizony igaz a saját életed feladatmenedzselésére is.

Szóval az első feladatod, hogy megtaláld azokat a tevékenységeket az életedben, amik feleslegesek és időrablók. Megtaláld és elhagyd, minimalizáld, vagy tedd hasznossá, vond össze őket. Nem arra gondolok, hogy ezentúl nagyvécézés közben kávézzál, de utazás közben a facebookozás helyett pl. lehet hasznos anyagokat (nyelvleckét) is olvasni, ha nem te vezetsz. Ha te vezetsz, akkor is vannak alkalmazások, amiket beállítva tudsz szavakat tanulni, vagy spanyol nyelvű anyagokat hallgatni. Mennyit utazol egy nap?

A bevásárlást is lehet ritkítani, csoportosítani ha nagybevásárlásokat tartasz. Egészen biztos, hogy vannak olyan feladatok, amiket nyugodtan kiszervezhetsz (átadhatsz) egy családtagodnak. Nem kell mindent neked megoldanod, amikor ott az egész család. Vesd le magadról a mindenhez (is) értő, mindent (is) megoldó superwoman, vagy superman szerepét!

Mivel töltöd a napjaid?

Gondold végig egy napod! Mivel szoktad tölteni? Vegyél magadhoz papírt és ceruzát, sőt még jobb ötlet; nyiss meg a mobilodon egy jegyzet alkalmazást. Egy hétig (de minimum 3 napig) írd be az alkalmazásba, hogy mit csináltál az adott órában és az mennyire volt hasznos, volt-e üresjárat és mennyi, átadható lett volna-e valakinek!
Ha ezt megteszed, még az is kiderülhet, hogy mennyi szabadidőd van valójában és mennyi felesleges, időrabló dolgot csinálsz egy nap.

Igazad van, ha most azt gondolod, hogy ne dumáljak, amikor nem látok bele az életedbe, de azért kérlek, hogy olvasd tovább!

Prioritásban a spanyol tanulás

A Pareto-elv mellett a másik fogalom amit át kell gondolnod, a prioritás. Vagyis, a fontossági sorrend.
Semmi időd? – Fogadjunk, hogy ha valaki azt mondaná, hogy itt van 100 millió forint, de még ma el kell jönnöd érte, akkor valahogy megoldanád! Mert ez lenne ma a legfontosabb és minden mást hátrébb sorolnál, vagy kihagynál helyette.
Ha valakinek tényleg az a legfontosabb, hogy megnézze a Jóbarátok című sorozat minden részét, és hogy ott üljön a TV előtt esténként, nehogy kihagyja az Éjjel Nappal Budapest, vagy a Keresztanyu aktuális részét, akkor annak tényleg nincs ideje a nyelvtanulásra.

Szokták mondani, hogy arra van időd, amire szánsz. Mindenre van idő, ha elég fontos ahhoz, hogy a prioritási sorrendedben előre kerüljön. Ha nincs időd spanyolt tanulni, az csak annyit jelent, hogy annyira hátul kullog a fontossági sorrendedben, hogy már nem fér bele a napi 24, vagy a heti 168 órádba.

Ha az előbb említett módon összeírod, hogy mivel telik egy átlagos napod, hogyan megy el egy átlagos heted, akkor kiderül, hogy tényleg fullon van-e olyan tevékenységekkel, amik fontosabbak számodra, mint a spanyol tanulás. Ha igen, akkor tényleg nincs rá időd, nem kell erőltetni. Ez azt jelenti, hogy még nem jött el a spanyol tanulás ideje.

Nem fér bele az időbeosztásomba a spanyol nyelvtanulás – De!

Ha egy spanyoltanárhoz jelentkezel, akkor előre egyeztetett időpontban ott kell lenned a gép előtt, vagy személyesen kell találkoznotok. Ha tanfolyamra iratkozol be, akkor rendszeresen meg kell jelenned az órákon. Könnyen lehet, hogy ez tényleg nem fér bele az időbeosztásodba.
Ezért mi úgy alkottuk meg az onlinespanyol.hu oldalunk, hogy akkor és onnan tanulhass, amikor és ahol neked a legalkalmasabb:

 • fürdés közben a kádban
 • utazás közben a vonaton, metrón, vagy a buszon
 • az ügyfelekre, vagy a főnöködre várakozás közben
 • éjszakai ügyeletben
 • hétvégén bármikor
 • reggeli felkelés után
 • esti lefekvés előtt
 • álmatlan éjszakákon

Se időm, se pénzem – drága a spanyol tanulás (?) – Nem!

Heti 2,5 óra tanulás, az napi 30 perc (csak munkanap). Tényleg nincs a heti 168 órádból 2,5 órád tanulásra? Nincs napi 30 perced rá? Nálunk a ráérős haladásban, ha mindössze ennyit foglalkozol a tanulással, az 990Ft-ra jön ki óránként. Ez drága? – Amikor egy spanyol tanár díja 3000 és 6000Ft között van óránként?
Nálunk fix havidíj van, így ha még ennél is többet tudsz foglalkozni a spanyol tanulással, akkor még kevesebbre jön ki az átlagos óradíj.

Mi a motivációd?

Neked mi a motivációd, miért szeretnél spanyolul tanulni? – Kérlek, hogy most állj meg egy pillanatra és addig ne olvasd tovább, amíg nem válaszolsz magadnak!

Az Élményspanyol csoportunkba jelentkezőknek két kérdést szoktunk feltenni. Az egyik, hogy milyen szinten állnak a spanyol nyelvben, a másik, hogy mi a motivációjuk.
Ha nincs motiváció, ha nem tudja megmondani, hogy miért szeretne spanyolul tanulni, akkor még ha el is kezdi, nem lesz hosszútávú a tanulás. Előbb utóbb lecseng a kezdeti lelkesedése és teherré válik a spanyolóra, amit végül abbahagy a tanuló.

Az kevés motivációnak, hogy „mert tetszik a nyelv”, „mert megtetszett az ország”. Ha nincs konkrét cél, akkor nem lesz megfelelő motiváció.

Mik a legjobb motivációs célok, okok a nyelvtanuláshoz?

 • Barátom / barátnőm spanyol anyanyelvű és szeretnék vele beszélni
 • Fiam / lányom spanyol anyanyelvű párt választott és szeretném érteni, hogy mit mond
 • Kötelező nyelvvizsgát kell tennem (iskola, vagy munkahely miatt)
 • Munkát kaptam Spanyolországban és meg kell tanulnom a nyelvet
 • Szeretnék kiköltözni, vagy még jobb, ha már tudom, hogy költözni fogok
 • Spanyolországban fogok tanulni
 • Sokat járok Spanyolországba és szeretnék jobban megtanulni

Nincs időm, nincs pénzem spanyolul tanulni

Több oldalról is megvilágítottuk, hogy mire van időd és mire nincs. Mire szánsz időt és mire nem.
A Pareto-elv, a feladatmenedzselésed, a prioritásaid, a motivációid mind befolyásolják a döntéseid.

E bejegyzésben mindössze néhány olyan dologra akartam rávilágítani, ami a segítségedre lehet a felsoroltakban. Ha csak egy gondolatot el tudtam indítani benned, már megérte megírnom és neked elolvasnod.

onlinespanyol.hu/reg – további információ és regisztráció

Írj üzenetet! / Szólj hozzá!