A 3 legerősebb nyelvtanulási motiváció és a 3 leggyakoribb kifogás

Te hányszor kezdtél már bele a nyelvtanulásba? Hányszor született meg benned az az elhatározás, hogy most aztán belevágok, de tényleg. Tudod, hogy mi a 3 legerősebb nyelvtanulási motiváció és mi a 3 leggyakoribb kifogás? Erről szól ez az írásom.

Rengetegen vannak, akik sokszoros újrakezdők. Főleg újévkor, az újévi fogadalmaknál, vagy a nyaralás előtti időben lángol fel a tanulási vágy, ami utána a napi rutin hiányában nagyon gyorsan elillan.
Mindenki tudja, hogy a nyelvtanulás egy hosszú folyamat. Ezért keresi a legtöbb tanuló azokat a módszereket, melyekkel rövid idő alatt a leghatékonyabban tudja elsajátítani a nyelvet.

A tanulási vágy nem jön magától. Te nem tanulni akarsz, hanem a saját tudásodként birtokolni a nyelvet. Milyen jó is lenne, ha egy gombnyomásra az agyad számítógépe csak beolvasná az adott nyelvvel kapcsolatos ismereteket és már beszélhetnél is. Valójában neked nem arra van szükséged, hogy megtanuld a nyelvet, hanem arra, hogy az adott nyelven keresztül kommunikálni tudj. Vagyis a nyelv csak egy eszköz a vágyaid eléréséhez.

Ha te Spanyolországban szeretnél lakni/dolgozni, akkor ehhez elengedhetetlen valamilyen szinten beszélned a nyelvet. Neked az a célod, hogy Spanyolországban élj, dolgozz, ismerkedj, cselekedj. A mindennapos feladataidhoz szükséged van a kommunikációra. Ennek az eszköze a nyelv.
Ha nincs megfelelő motiváció, akkor nagyon gyorsan el fogod engedni a nyelvtanulást.

Legyenek céljaid, legyen egy olyan benned égő vágy, amit meg akarsz valósítani. Ne a nyelvtanulás legyen ez a cél! A nyelvtanulásod csak az eszközöd legyen ennek a célodnak az elérésében.

Tanulóinktól mindig megkérdezzük, hogy mik a motivációik. Ha valakitől azt halljuk, hogy igazából nincs semmi különös, csak tetszik a nyelv, akkor az esetek 95%-ában tudjuk, hogy a tanulónk nem lesz kitartó, mert hiányzik belőle a motiváció, és kell az az izzó parázs, ami élteti a tanulási kedvét. Tisztelet a kivételnek, mert vannak olyan tanulóink is, akik a tanulás öröméért és a szórakozás kedvéért tartanak velünk.

Az elsődleges motiváció a mindennapos szükséglet.

Az, ha valaki már most is spanyol nyelvterületen él és a mindennapos boldogulásához van szüksége a nyelvismeretre. Ő az, aki minden nap tapasztalja ahogyan a nyelvismeret megkönnyíti az életét. Komfortosabbá teheti a kommunikációt minden egyes szó, kifejezés amit megtanul és azonnal tudja alkalmazni. A mindennapos szükséglet rákényszerít a tanulásra.

spanyol nyelvtanulási vágy

Szintén ilyen elsődleges motiváció lehet a félelem.

Ijesztően hangzik, félelmetes, amikor úgy kell megérkezned egy adott országba, hogy nem tudsz kommunikálni. Nem tudod elmondani a fájdalmad, a problémád, nem tudsz segítséget kérni, egyedül vagy és csak magadra számíthatsz.
Félsz, hogy nem felelsz meg a munkáltatódnál, félsz, hogy elveszíted az állásod, félsz, hogy félrevezetnek, hogy kihasználnak, hogy kifosztanak, hogy becsapnak, hogy eladnak egy zsák kölesért, stb…
Ha még itthon vagy, de tudod, hogy utazni fogsz, akkor ezt a helyzetet szeretnéd elkerülni. Minél tartósabban, minél hosszabb időre mész, annál erősebb a késztetés, hogy meg kell tanulnod a nyelvet, hogy biztonságban érezd magad.

A harmadik legfontosabb motiváció a szeretet.

A fiad, vagy a lányod Spanyolországban házasodott. Az unokáid már többet beszélnek spanyolul, mint magyarul és szeretnéd megérteni, hogy mit mondanak. Ez egy olyan vágy a nyelvtudásra, amit szerintem nem kell megmagyarázni. Ha fiatalabb vagy, te állsz a családalapítás előtt, és megismerkedsz egy szimpatikus fiúval/vagy lánnyal, akkor a legnagyobb ajándék a részedről, ha az anyanyelvén tudsz beszélni hozzá, írni neki. Szerintem ebben a helyzetben is teljesen egyértelmű a vágy fontossága. A szíved diktálja a tempót, a belső érzelmi kötődésed miatt kell minél gyorsabban megtanulnod a nyelvet.

Őrizd meg a tüzet, ami benned lobog!

Ha tisztában vagy a céljaiddal, ha tudod, hogy pontosan miért szeretnéd megtanulni a nyelvet, akkor ezt tartsd szem előtt. Minden nap tudatosítsd magadban, hogy mi a célja annak, hogy leülj szavakat, mondatokat gyakorolni. Szabadidődben annyi minden időrabló dologgal foglalkozhatnál, ezért lebegjen ott a szemed előtt hogy mi a célod. Nem a nyelvtanulási vágy a valódi ok a motivációra, hanem az, amire a nyelvet használni akarod.

spanyol nyelvtanulás motiváció

Rossz kifogás: Nincs rá időm!

Hidd el, hogy van. – De nincs! – De van!
Az időbeosztás mindig a prioritási sorrendeden múlik. Ha egy közeli szeretted kórházba kerül, akkor rohansz be hozzá felborítva a napirendedet. Lemondasz minden megbeszélést, azonnal taxibe vágódsz és hanyatt-homlok szaladsz a kórházba. Ez így természetes, mivel ez az esemény prioritásban minden mást maga mögé utasított. A te napirended, az időbeosztásod is csak a fontossági sorrenden múlik.
Írd össze, hogy általában miből áll egy napod! Most próbáld meg fontossági sorrendbe tenni ezeket a tennivalókat. Ennek a listának minden elemét vesd össze a nyelvtanulásod fontosságával. Ha az a végeredmény jön ki, hogy semmiképpen nem fér bele a napi rutinodba minimum 30-60 perc nyelvtanulás, akkor nem az időd kevés, hanem a motivációd nem elég erős.
Át kell értékelned az életedet, hogy melyek azok a dolgok, amelyek valóban fontosak számodra, és mik azok, amelyekre csak vesztegeted az idődet. Csak akkor lesz időd nyelvtanulásra, ha a motivációd annyira megerősödik, hogy megváltozzon a prioritási sorrended.

Rossz kifogás: Nincs rá pénzem!

Ez ma már nem pénz kérdés. Ha elég erős a motivációd, akkor mindent elkövetsz a tanulásért. Rengeteg ingyenes anyag van az interneten. Mi is hetente adjuk az ingyenes szösszeneteket a Spanyol Percek sorozatunkkal.
Ha pedig komolyan gondolod a tanulást és elég erős a motivációd, akkor intenzíven tanulhatsz nálunk is kevesebb, mint napi egy buszjegy áráért. Nem kell többszázezret kifizetned egy tanfolyamért, elég, ha szorgalmasan, és energiát, időt nem sajnálva tanulsz.

A valódi kifogás: Unom?!

Amikor kialszik a láng, akkor jönnek a kifogások. Nincs rá időm, nincs rá pénzem, de a lényeg az, hogy megunod. Ha őszinte akarsz lenni magadhoz, akkor beleuntál a szavak magolásába, gyakorlatokba, a tesztekbe, mert nem találtad őket sem motiválónak, sem szórakoztatónak.
Ezen próbálunk mi itt az Online Spanyol nyelvoktató rendszerünkben változtatni. Az „edutainment” azt jelenti, hogy élményalapú oktatás, a „gamifikáció” pedig azt, hogy játékos oktatás. E két fogalmat ötvöztük annak érdekében, hogy ne und meg a spanyol nyelvtanulást és elérd a céljaidat.
Ezek a módszerek azonban csak átmenetileg segítenek az érdeklődés fenntartásában. A valódi megoldás az, ha újból és újból fókuszba helyezed azokat az álmokat és terveket, amelyek miatt elkezdted a nyelvtanulást, így a motivációd is hosszútávon fenntarthatóvá válik.

Tehát először is tisztázd magadban, hogy mi is a valódi célja a nyelvtanulásodnak. Miben fogja megváltoztatni az életedet, ha birtokába kerülsz ennek a nyelvnek. A változás mivel fog járni, ennek mi lesz az eredménye. Ha ezt tisztázod magadban, akkor rögtön látni fogod, hogy mennyire fontos és értékes számodra a tanulásba befektetett idő, energia és pénz.
Kívánjuk, hogy mielőbb elérd a céljaidat, és ha úgy döntöttél, akkor tarts velünk!

Írj üzenetet! / Szólj hozzá!