Húsvéti hagyományok Spanyolországban és Mexikóban

Éppen egy évvel ezelőtt jelent meg egy cikkünk a spanyoltanar.hu oldalunkon, amiben 9 húsvéti hagyományt idéztünk fel a Föld körül. Ebből a cikkből emeltük most ki Spanyolországot és Mexikót és szintén e cikkből készítettük el a leggyakoribb szavakból álló a húsvéti szókártyacsomagot.

Kattints a gombra!

Ezen az oldalon csatlakozhatsz az ‘Online Spanyol’ Quizlet osztályunkhoz. A csatlakozást követően a Quizlet gombra kattintva elérheted az új szavak szókártyáit.

Szavak száma: 30

España

En la región de Cataluña, España, existe un pueblo llamado Verges, en donde la Pascua es una ocasión para reflexionar acerca de la brevedad de la vida. El Jueves Santo se lleva a cabo una procesión en la que las personas van disfrazadas de esqueletos; dicha procesión escenifica los pasajes bíblicos de la Pasión de Cristo mientras lanzan ceniza a su paso.

Spanyolország

A spanyolországi Katalónia régióban van egy Verges nevű falu, ahol a húsvét alkalom arra, hogy elmélkedjünk az élet rövidségéről. Nagycsütörtökön körmenetet tartanak, amelyben az emberek csontvázas jelmezbe öltöznek. Ez a felvonulás színre hozza a Passiót, azaz Krisztus szenvedésének bibliai szakaszait, miközben hamut szórnak maguk elé.

México

En México, la traición de Judas Iscariote a Jesús, entregándolo a los romanos, es un acto imperdonable. Por este motivo, la Pascua se festeja típicamente con la quema de figuras de cartón con formas demoníacas que representan al apóstol. El objetivo simbólico es que el traidor pague su delito de ese modo. Además de esto, existe otra costumbre conocida como “Sábado de Gloria”, que consiste en que las personas se mojan las unas a las otras usando cubetas, mangueras o globos con agua. Sin embargo, debido a la escasez del preciado líquido, actualmente, mojarse está legalmente prohibido.

Mexikó

Mexikóban megbocsáthatatlan cselekedet Júdás árulása, miszerint átadta Jézust a rómaiaknak. Emiatt a húsvétot általában az apostolt képviselő démon alakú kartonfigurák elégetésével ünneplik. A szimbolikus cél az, hogy az áruló ily módon fizesse meg a bűnét. Emellett létezik egy másik szokás, a “Dicsőség szombata” néven, amely abból áll, hogy az emberek vödrökkel, tömlőkkel vagy lufikkal áztatják el egymást. Mindazonáltal az értékes folyadék szűkössége miatt, jelenleg az eláztatás törvényileg tilos.

Írj üzenetet! / Szólj hozzá!