10 szó a „Caliente, Calor, Cálido + 40 szó a kánikulával kapcsolatban” című leckénkből

Meleged van? Ne mozdulj és kapsz tőlünk egy villámleckét! Hogyan mondod spanyolul azt, hogy „meleg”? Milyen szót használj rá? Erről szól az e heti Spanyol Percek ingyenes anyagunk!

Ha megnyitsz egy szótárat, azonnal három gyakori szót is kapsz a melegre: „CALIENTE”, „CALOR”, „CÁLIDO” Mikor, és melyiket használd? Ez attól függ, hogy mit szeretnél vele kifejezni. Meleg a tea, vagy jó meleg van a lakásban, vagy a nyári kánikulában hőség van? Ezt magyarázzuk most el:

CALIENTE – forró, meleg (melléknév)

Ez egy melléknév, amivel azt fejezzük ki, hogy egy bizonyos tárgy, nagyon meleg hőmérsékletű, vagyis forró. Például, gyakran használjuk az ételek, vagy az italok jelzőjeként.

EL CALOR – hőség, meleg (főnév)

Ez egy főnév, amit olyan mondatokban használunk amikor a meleget, mint fogalmat írjuk le. Általában ezzel a főnévvel fejezzük ki a nyári forróságot.

CÁLIDO/CÁLIDA – meleg, langyos (melléknév)

Ezt a melléknevet akkor használjuk, ha valami a testünk, vagy a lelkünk számára nagyon kellemes. Ez lehet egy kellemesen meleg tavaszi napsütés, egy kellemes meleg tenger, de akár egy kellemesen meleg fogadtatás is.

Ezekhez készítettünk magyarázatként hangos példamondatokat lebegő szókártyákkal, mellékelünk hozzá 40db, a kánikulával kapcsolatos szót, egy videót a szavak kiejtéséről, Quizlet szókártyacsomagot, Saját szótár csomagot és interaktív játékokat a gyakorláshoz. Innen ollóztunk ki 10 szót az ingyenes anyagba.

🇪🇦-🇭🇺 Szójegyzék:

caliente – forró, meleg
el calor – hőség, meleg
cálido/a – langyos, meleg
sudar – izzadni
tomar el sol – napozni

la sombra – árnyék
el ventilador – ventilátor
la sombrilla – napernyő
el sol – nap (égitest)
el aqua – víz

Soy Alvaro

🧩 Játékok, gyakorló feladatok:

Írj üzenetet! / Szólj hozzá!